Blog

Hoe een duurzaam dekbed jouw kosten kan verlagen

Hoe een duurzaam dekbed jouw kosten kan verlagen

Ben jij op zoek naar manieren om kosten te besparen en tegelijkertijd je steentje bij te dragen aan een beter milieu? In deze blog komt aan bod op welke manieren een dekbed duurzaam kan zijn en vertellen we je over de voordelen van een 4-seizoenendekbed (en hoofdkussen). Of je nu op zoek bent naar een nieuw dekbed voor de winter, zomer, of elk ander seizoen, deze blog geeft je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken, voor een positieve impact op jouw portemonnee.

Duurzame kwaliteit

Laten we het eerst even hebben over de duurzaamheid van je dekbed op het gebied van levensduur. Onze dekbedden kennen een hoge kwaliteit, waardoor je de producten niet eerder dan de aanbevolen periode hoeft te vervangen. Hoewel je natuurlijk zo lang mogelijk wilt doen met je dekbed, raden we aan om hem na een aantal jaar te vervangen. Wat deze periode is? Dat lees je verder in deze blog. Eerst benoemen we de twee belangrijkste redenen waarom dit zo verstandig is:

  1. Hygiëne; Door dagelijks gebruik kan er ophoping van dode huidcellen, stof en vocht ontstaan. Dit kan leiden tot de groei van bacteriën en schimmels, waardoor de hygiëne kan verslechteren.
  2. Slijtage; Intensief gebruik kan de vulling aantasten. Als je merkt dat je niet langer comfortabel slaapt of als je gezondheidsproblemen hebt die verband houden met slaap, kan het ook een goed moment zijn om te overwegen je dekbed te vervangen.

Gebruiksduur

Onze dekbedden gaan dus door de hoge kwaliteit een stuk langer mee, maar toch zorgen bovenstaande redenen voor een bepaalde aanbevolen gebruiksduur. De levensduur is afhankelijk van het materiaal, gebruik en slaapgedrag. Zo kan een synthetisch dekbed ongeveer 3-5 jaar meegaan, terwijl een donzen of veren dekbed tot wel 15 jaar kan meegaan, op voorwaarde dat het regelmatig wordt gereinigd en opgeklopt.

Gerecycled materiaal

Hierboven lees je dat de levensduur van een dekbed ondermeer afhankelijk is van het materiaal. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor een gerecycled dekbed. Nu denk je wellicht dat hiermee de kans bestaat dat je het dekbed van je buurman overneemt, maar zo zit het niet helemaal. Wat het dekbed gerecycled maakt, is het materiaal en het productieproces dat erachter zit. Een duurzaam dekbed of duurzaam kussen is gemaakt van gerecycled dons.

Het productieproces van gerecycled dons ziet er zo uit:

-       Bij de productie van dekbedden en kussens worden de dons en veren gescheiden van de hoezen en geselecteerd op kwaliteit.
-       Afgedankte hoezen worden gerecycled tot onder andere isolatiemateriaal en poetsdoeken.
-       De bruikbare dons en veren worden grondig gereinigd, gewassen en op hoge temperatuur gedroogd.
-       Het gerecyclede dons en veren zijn hypoallergeen en worden getest op vulkracht. 

-       Het gerecyclede materiaal wordt verwerkt in moderne vulmachines en als het in dekbedden en kussens wordt gebruikt, wordt dit vermeld op het productlabel.

4-seizoenen dekbed

Naast de financiële voordelen van de langere levensduur, dragen duurzame dekbedden bij aan het verlagen van je energiekosten. Dit heeft te maken met de isolatie van het 4-seizoenendekbed. De naam zegt het al; geschikt voor alle seizoenen.

Hoe het werkt? Dat ligt aan de volgende punten:

-       Alle seizoenen: Door de verschillende warmteklasses kun je het dekbed aanpassen aan de temperatuur van de kamer en je eigen lichaamstemperatuur. Hierdoor is het dekbed geschikt voor zowel warme als koude nachten.
-       Warmte-isolatie: Een 4-seizoenendekbed biedt goede warmte-isolatie, wat betekent dat je minder afhankelijk bent van verwarming in de slaapkamer. Hierdoor kun je de verwarming lager zetten en energie besparen.

Door deze aspecten houdt een 4-seizoenendekbed je dus gemakkelijker warm bij koude nachten. Zo hoef je minder hard te stoken, om toch comfortabel de nacht door te komen.

Een goede mogelijkheid hiervoor kan het duurzame Bloesem dekbed zijn. Dit dekbed is een veelzijdig en comfortabel dekbed, geschikt voor alle seizoenen. Het dekbed bestaat uit twee afzonderlijke dekbedden (warmteklasses), die gemakkelijk aan elkaar te bevestigen zijn. Hierdoor kan het dekbed worden aangepast aan de gewenste warmte en comfort gedurende het hele jaar.

Duurzaam kussen

Misschien zijn de duurzame gevolgen van 4-seizoenen dekbedden niet nieuw voor je. Maar wist je ook dat je duurzame kussens kunt aanschaffen? Deze kussens zijn ook gemaakt van gerecycled dons. Een duurzaam hoofdkussen, zoals het Bloesem hoofdkussen: een zacht en comfortabel kussen dat zorgt voor een goede nachtrust en blijft de gehele aanbevolen levensduur van hoge kwaliteit. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat je na een paar weken alweer toe bent aan een nieuw hoofdkussen. Het Bloesem hoofdkussen heeft een vulling van holle vezels en een hoes van 100% katoen.

Donsretour inleverpunt

Als je je afvraagt waar het gerecyclede materiaal van de kussens en dekbedden vandaan komt, lees dan snel verder. Wanneer je namelijk een extra steentje wilt bijdragen, kun je ervoor kiezen om je donzen dekbed of hoofdkussen een tweede leven te geven. Hiervoor lever je je items in bij een donsretour inleverpunt. Zo bespaar je niet alleen op kosten, maar verklein je ook nog eens je ecologische voetafdruk door het recyclen van je producten!

Het is ook bij Peter Balsters Slaapcomfort mogelijk om je donzen dekbed of kussen in te leveren. Wij zijn een officieel donsretour inleverpunt! Belangrijk om op te merken bij het inleveren: Alleen van toepassing op dekbedden en kussens die gevuld zijn met dons en/of veren. Het is toegestaan om versleten of kapotte dekbedden en kussens in te leveren, maar zorg er wel voor dat ze droog zijn.

Al met al is het gebruik van een duurzaam 4-seizoenendekbed of kussen een slimme en milieubewuste keuze voor iedereen die op zoek is naar manieren om kosten te besparen en een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Hopelijk heeft deze blog je geholpen om meer te leren over duurzame materialen en hoe een 4-seizoenendekbed kan bijdragen aan een duurzame levensstijl. Wil je meer weten over de (duurzame) hoofdkussens en dekbedden van Peter Balsters Slaapcomfort? Kom langs in de winkel in Leerdam, of maak alvast online een afspraak en we adviseren je graag!