Voordelen en nadelen van zomertijd en wintertijd
De zomertijd staat alweer een tijdje ter discussie. Het verspringen van een uur in het voor- en najaar heeft aantoonbaar invloed op het bioritme. Hierdoor kunnen slaapproblemen en gezondheidsproblemen ontstaan. Dat vindt de Europese Unie inmiddels ook. De laatste discussie is: gaan we volledig de zomer- of wintertijd hanteren?
Zomertijd en energiebesparing
De wintertijd is eigenlijk onze ‘normale tijd’. De zomertijd is ooit ingevoerd om energie te besparen. Omdat het in de zomer eerder licht is, werd besloten een uur eerder te leven. Op die manier is het ’s avonds ook op een later tijdstip nog licht en hoeven de lampen niet gebruikt te worden.
Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat het om een besparing van 0.3% gaat. Ten opzichte van de gezondheidsproblemen die dit mee brengt vindt de politiek dit nu een te verwaarlozen percentage.
Dus nu is de vraag: gaan we leven volgens de wintertijd of zomertijd?
Voordelen van hele jaar wintertijd
Er zijn experts die permanente wintertijd adviseren. Op die manier hoeven we niet in de zomer te gaan slapen wanneer het nog eigenlijk te warm is. Specialisten noemen dit tegennatuurlijk: het is nodig voor je lichaam om af te koelen voordat je gaat slapen. En wat te denken van kleine kinderen die zelfs nog eerder naar bed gaan? Bovendien moeten kinderen wanneer het hele jaar wintertijd geldt, veel vaker ’s ochtends in het donker naar school, omdat het later licht wordt.
De experts die voor de wintertijd zijn, melden ook dat daglicht in de ochtend heel belangrijk is. Als onderbouwing geven zij aan dat mensen die meer in het donker werken vaker aan depressies lijden en meer kans hebben op hart- en vaatziekten, slaapstoornissen en suikerziekte.
Voordelen van hele jaar zomertijd
Als voordeel van permanente zomertijd worden minder ongelukken tijdens de avondspits in de winter genoemd, omdat het langer licht blijft. Ook zou er dan minder criminaliteit plaatsvinden. Naast deze voordelen geven veel mensen aan het prettiger te vinden in de zomer langer buiten te zitten.