Welke slaapfases kent jouw slaap?

Blog

Welke slaapfases kent jouw slaap?

De verwerking van alle informatie die je overdag krijgt en het ontspannen van je spieren gebeuren allemaal 's nachts tijdens je slaap. Een volwassen persoon slaapt gemiddeld ongeveer zeven tot acht uur per nacht. Tijdens je slaap doorloop je meerdere malen een slaapcyclus. Zo'n cyclus bestaat uit verschillende stadia of slaapfases.

Sluimeren
De eerste fase is de sluimerfase. In dit stadium wordt je doezelig. De oogbewegingen nemen af en de spieren worden slapper. Kenmerken en herkenbaar is het knikkebollen. De hersenactiviteit wordt ook wat lager. Deze fase duurt ongeveer vijf tot tien minuten.

Lichte slaap
De tweede fase is lichte slaap. Tijdens dit stadium slaap je in en ben je in een lichte slaap. De oogbewegingen zijn nog wat meer afgenomen en de spieren zijn nog meer verslapt. Je wordt je steeds minder bewust van de omgeving, maar je kunt nog wel gemakkelijk wakker worden.

De fase van lichte slaap wordt opgevolgd door de derde fase, die van diepe slaap. In dit stadium zijn er nog nauwelijks oogbewegingen en de spieren zijn zwaar en slap. Je ademhaling is traag en regelmatig.

REM-slaap
Na de diepe slaap volgt slaapfase vier: de REM-slaap. Tijdens deze fase zijn je hersens weer heel actief. Met een EEG-apparaat zijn chaotische hersengolven te zien tijdens de REM-slaap. Dit is ook de fase dat je droomt. Je hersens zijn dus druk bezig, terwijl je je niet bewust bent van je omgeving. De ogen bewegen snel tijdens deze fase met ‘rapid eye movements’, daar komt de term REM-slaap ook vandaan.

Na fase vier kun je eventjes (onbewust) wakker worden. Daarna ga je de tweede fase van lichte slaap weer in. De eerste vier tot vijf uur slaap, doorloop je ongeveer drie keer een slaapcyclus. Dit wordt de kernslaap genoemd. De overige slaap wordt restslaap genoemd, omdat hiervan het nut nog niet duidelijk is.

Heb jij een bed, matras en kussen die voor een optimale nachtrust zorgen? Slaapkenner is specialist op dit gebied. Kom gerust eens langs voor advies.